Общество

З піснею по життю 26.09.2012

З піснею по життю

uv126 вересня у Піско-Радьківському сільському Будинку культури для підтвердження звання народного ансамблю виступав народний аматорський фольклорний колектив «Українські вечорниці».

Це було справжнє фольклорне свято. Розпочалося воно українським традиційним весіллям.  Весь обряд супроводжувався українськими ве-сільними піснями. На сцені поступово з’являлися наречена, свати з молодим, гості. Від дійства неможливо було відірвати очей: настільки цікаво, захоплююче учасники колективу та учні Піско-Радьківської школи показали, як раніше гуляли українське весілля.  Дотепний гумор, запашний коровай, різки, шишки і мелодійні пісні - все це створювало неповторну чарівну атмосферу.

Друга частина виступу продовжувалася  виконанням українських народних пісень. «А в полі береза», «Льон гойдається», «На вулиці скрипка грає» та багато інших у майстерному виконанні колективу «Українські вечорниці» і дитячого гурту «Крапелька» схвилювали серця всіх присутніх у залі.

uv2«Українські пісні, традиції нашого народу мають жити і передаватися з покоління в покоління. Учасники народного аматорського фольклорного колективу «Українські вечорниці» щедро діляться з глядачами своїми знаннями, безцінним досвідом. Пісні у їхньому виконанні дуже проникливі, а самі учасники по-справжньому талановиті. Щирі, безпосередні, і, незважаючи на свій поважний вік, запальні», - відзначила член атестаційної комісії, доцент кафедри українського народного співу та музичного фольклору Харківської державної академії культури і мистецтва, заслужена артистка України Олена Шишкіна.  З най-кращими побажаннями до учасників колективу звернулася заступник голови Борівської райдержадмі-ністрації Ольга Суховій: «Ви - гордість Борівщини. Гідно виступаючи на сценах обласних конкурсів і фестивалів, ви прославляєте наш район. Скільки глядачів постійно збирається під час ваших виступів! Хотілося б побажати, щоб і ваші односельчани цінували вашу невтомну працю, підтримували вас, щоб зала сільського Будинку культури була завжди наповнена глядачами.»

Учасницям народного фольклорного колективу «Українські вечорниці» від 52 до 76 років, але на сцені вони не відчувають свого віку. Їхній енергії, завзятості можуть позаздрити молоді люди. 

Колектив налічує 11 учасників. Його старожилами  є 4 учасниці: Масич Тамара
Єгорівна і Лиманська Варвара Василівна - в минулому передові доярки колгоспу «Червоний маяк». Добрі, чуйні, мають золоті руки. Їхні вишивки завжди прикрашають виставки народних умільців не тільки в Пісках-Радьківських, а й у районі та області.

Білокопита Наталія Степанівна - все життя сумлінно працювала дояркою в колгоспі «Червоний маяк» і Колеснік Валентина Павлівна - мати-героїня, виховала п’ятеро дітей.

Вийшовши на пенсію, вчитель математики Петренко Ольга Василівна замінила в
колективі свою маму Хаустову Раїсу  Кирилівну. Ця жінка - душа колективу.

Петренко Ніна Степа-нівна - працівник торгівлі. Пунктуальна, відповідальна, старанна,чуйна людина. Хандога Віра Олексіївна не знає втоми, ні хвилиночки не сидить без діла. Гончаренко Раїса Федорівна працювала на заводі в м. Краматорськ, зараз бере активну участь у житті фольклорного колективу. Найстарша за віком - Котляренко Ганна Степанівна, виховала 8 дітей. Одна з її доньок - Басова Ольга Іванівна - теж учасниця колективу. З с. Лозове Донецької області на всі концерти і репетиції приїжджає і сестра Ганни Степанівни Вербицька Катерина Степанівна.  Весь колектив «Українські вечорниці» - як одна співуча, талановита українська родина.

Атестаційна комісія високо оцінила виступ фольклорного колективу. Рішення про підтвердження звання народного буде прийнято протягом місця. Впевнена, що колективу буде присвоєно це почесне звання, і його учасники ще багато років радуватимуть гарною українською піснею.

Тетяна ГУНЬКО.