Общество

Будні Територіального центру 06,2013

Будні Територіального центру

terzentrНа плечі людей, які працюють в Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Борівської РДА, випала нелегка, але вкрай необхідна місія – допомагати літнім людям. В усі часи рівень морального здоров’я сус-пільства визначається з-поміж інших  показником догляду за тими, хто прожив свій довгий вік, а тепер гостро відчуває потребу в допомозі.

Саме вирішенню проблем, пов’язаних із наданням допомоги літнім людям, присвячена робота всього колективу Терцентру і його директора – Зої Тихонівни Костюченко. До речі, вона працює на цій посаді з 21 березня 2013 року. Нещодавно вона поділилася з читачами газети особливостями роботи очолюваного нею колективу.

-           Зоє Тихонівно, розкажіть, будь ласка, про кількість  людей, які стоять на обліку в Терцентрі, скільки працівників трудяться у закладі та про структуру установи.

-           Всього на обліку в Терцентрі стоїть 1087 чоловік. У нашому колективі трудяться на даний час 46 працівників, із них – 36 соціальних робітників. Повноцінно функціонують два відділення: соціальної допомоги вдома і відділення організації надання грошової та матеріальної допомоги. Хочу сказати, що планується відкриття ще одного відділення - соціально-побутової адаптації. Цим відділенням надаватимуться соціально-педагогічні послуги з організації дозвілля і відпочинку літніх людей (проводитимуться лекції, бесіди, зустрічі, створюватимуться колективи художньої самодіяльності, гуртки, тощо). На даному етапі ми визначаємося із кандидатурами людей, які працюватимуть у цьому відділенні.

-           Дуже добре, що найближчим часом дозвілля пенсіонерів буде змістовнішим. Розкажіть детальніше про роботу відділень, які вже функціонують.

-           З 1 січня 2013 року відділенням соціальної допомоги вдома було надано 100873 різновидів соціальних  послуг 466-ом непрацездатним громадянам. Цим відділенням надаються послуги на платній та безоплатній основі. Платні послуги надаються громадянам, які мають рідних праце-здатного віку, а одиноким громадянам і тим, хто має рідних пенсійного віку або інвалідів,  послуги надаються безкоштовно.

-           Зоє Тихонівно,  які саме послуги надають со-ціальні робітники?

-           Надається 30 різновидів соціальних послуг. Назву деякі з них: придбання і доставка товарів, приготування їжі, прання білизни, прибирання житла, допомога на присадибній ділянці, доставка медикаментів, оплата комунальних послуг та ін.

-           Як функціонує друге відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги?

-           З початку цього року цим відділенням надано гума-нітарної та соціальної допомоги 432-ом громадянам на загальну суму 11330 гривень. Користуючись нагодою, від імені працівників Терцентру висловлюю щиру подяку приватному підприємцю Кравчуку Д.В. за постійну гуманітарну допомогу продуктами харчування нашим підопічним. Також велике спасибі мешканцям смт. Борова Пахомову О.Ю., Шутько І.І., Власовій Ю.В., Чапельці Л.О., Лучинській І.О. за надання допомоги речами, що були в ужитку.

-           Приємно, що звичайні мешканці розуміють важливість турботи про літніх людей, поважають старість та допомагають одиноким непрацездатним громадянам в  нелегкий час. А які  послуги надаються другим відділенням?

-           Їх також чимало: завезення дров і вугілля, пиляння і рубання дров, косіння трави, допомога в придбанні балонного газу. Також у нас працює перукар, який зробить зачіску людям пенсійного віку всього за 7 грн. 32 коп. З початку року послугами перукаря скористалися 371 чоловік. Хочеться відмітити, що при відділенні працює пункт прийому та видачі уживаних речей та пункт прокату засобів реабілітації (інвалідні візки, ходунки, милиці, палиці, туалетні стільці, підставки в туалет та ванну, противопролежневі подушки). Пунктом прокату з початку 2013 року вже скористалося 43 людини.

-           Дуже дякую Вам за змістовну розмову та бажаю успіхів усьому колективу в нелегкій, але такій потрібній роботі.

Інтерв’ю провела Тетяна КОЛЕСНІК.