Происшествия

Бережіть природу! 06,2013

Бережіть природу!

З початку 2013 року, а особливо з настанням весняно-літнього пожежонебезпечного періоду на території Харківської області збільшилась кількість пожеж на відкритих територіях та у екосистемах, основною причиною яких є неконтрольоване спалювання сміття, випалювання залишків  рослинності на сільгоспугіддях, пустирях, узбіччях доріг, у парках, лісосмугах та інших відкритих територіях. За поточний період 2013 року на гасіння зазначених пожеж підрозділи ДСНС Харківського гарнізону залучалися 331 раз, з них у 70 випадках відбувалося горіння сухої трави і на території населених пунктів,  і поза їх межами,  у 61 випадку – горіння сміття та стихійних сміттєзвалищ, у 17 випадках – горіння сухого очерету та у 183 випадках – пожежі на інших відкритих територіях.

В умовах неконтрольованого горіння пожежі в екосистемах, які виникають поблизу населених пунктів, лісових масивів стають причиною травмування та загибелі людей і тварин, знищення житлових, дачних будинків, допоміжних споруд житлового сектору, зелених насаджень у лісах та лісосмугах. Їдкий дим, який при цьому утворюється, не дає змоги живим істотам вільно дихати, а горіння трави вздовж автомобільних доріг створює практично нульову видимість, що стає причиною дорожньо-транспортних пригод.

Поряд з цим, ліквідація зазначених пожеж потребує значних витрат паливо-мастильних матеріалів та ускладнюється відсутністю вододжерел, під’їздів для пожежних автомобілів, а особовий склад пожежних підрозділів на тривалий час покидає місця своєї дислокації і не може оперативно реагувати на більш значні пожежі у зоні їхнього виїзду. Все це призводить до нанесення  громадянам  і державі значних матеріальних втрат та екологічних збитків.

У відношенні осіб, винних у виникненні пожеж у екосистемах, передбачена  адміністративна і кримінальна відповідальність. Згідно зі ст. 242-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, розгляд справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з випалюванням стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотистою та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах, а також територій та об’єктів природно-заповідного фонду, передбачені  статтею 77-1 вищезазначеного Кодексу, відноситься до компетенції спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у галузі екології та природних ресурсів України.

 Євген Тамлянкін.

Провідний інспектор Борівського РС ГУ ДСНС України у Харківській області.